Pagina's

De dans in een rijsttapijt

Op zondag 23 mei 15.00u en vrijdag 28 mei 20.00u zal de voorstelling “De dans in een rijsttapijt” te zien zijn bij Argument Vertoningsruimte in Tilburg. “De dans in een rijsttapijt” is een project waarin beeldende kunst met dans en muziek gecombineerd wordt tot een voorstelling. Het project is ontwikkeld op locatie tijdens een werkperiode van 19 april tot en met 22 mei.

Sabine Bolk : Concept & rijsttapijt
Barbara van Kooten : Dans
Chester L. Brandes : Klassiek gitaar
Dirk Elst : Percussie
Koen de Wit : Klarinet

In het project legt kunstenares Sabine Bolk de nadruk op de gevoeligheid en het fragiliteit van een rijsttapijt, zonder daarbij afhankelijk te zijn van toeval. Een rijsttapijt is een vloerkleed gemaakt van verschillende organische materialen, zoals rijst, bonen en linzen. Tijdens “De dans in een rijsttapijt” wordt een rijsttapijt zowel vernield als gecreëerd.
In tegenstelling tot het project “Tour des poulets” uit 2008, waarbij kippen, onder begeleiding van de klarinetgeluiden van Koen de Wit, Sabine’s tapijtjes opaten, wordt bij dit project door middel van dans de vernietiging en eindresultaat van het rijsttapijt gestuurd.
Om een dans in een tapijt goed uit te laten komen zocht Sabine Bolk diezelfde overgave in een danseres, als waarmee de kippen een rijsttapijt betreden en “vernietigen”. De dans moet dus expressief zijn en niet alleen vernietigen, maar ook scheppen. Danseres Barbara van Kooten danst Flamenco. Een zeer expressiever dans en het staccato van de hakken geeft een wonderlijke combinatie met het knisperen van de rijst. Barbara neemt de rol van destructor & schepper op zich.

De dans van Flamenco is niet lost te denken van de muziek.
De muziek wordt verzorgd door Chester L. Brandes, Dirk Elst en Koen de Wit, met natuurlijk een grote bijdrage van Barbara van Kooten.
De heren hebben onderling al geïmproviseerde muziek gemaakt en in verschillende samenwerkingsverbanden opgetreden.
Dirk Elst speelt ritmisch en vloeiend percussie (conga’s, body-percussion, berimbau) met een Braziliaanse/Cubaanse invloed en een liefde voor de Cubaanse Santeria (Cubaanse versie van voodoo).
Koen de Wit is een autodidactische klarinettist. Belangrijk in zijn muziek is de locatie en de interactie met de muzikanten en/of performers (of kippen). Inspiratie haalt hij uit nieuwe & oude jazz, hedendaags gecomponeerde en klassieke muziek uit voornamelijk Duitsland, Scandinavië, de Balkan en Baltische staten.
Chester L. Brandes heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Messiaen-Academie in Arnhem. Hij speelt momenteel voornamelijk Latijns-Amerikaanse stukken, werken uit de 20ste eeuw en recentelijk ook muziek uit Indonesië.
Het uitgangspunt voor de dans en de muziek is Flamenco, maar Flamenco heeft altijd invloeden uit vele culturen gehad, zoals Cubaanse en Arabische. Het heeft een zigeunerachtig karakter in zich, waardoor de locatie, en vooral het land, de dans en muziek veranderde. Tijdens de werkperiode reist de muziek op locatie als ware langs de verschillende culturen waaruit de muzikanten hun inspiratie halen.

“De dans in een rijsttapijt” wordt een combinatie van Flamenco, Indonesische dans, Cubaanse voodoo, Scandinavische jazz en oer-Hollands/Javaanse tapijtjes.

Reserveren voor de voorstelling is mogelijk per email via sabine@sabinebolk.nl. Op mijn blog kunt u de ontwikkelingen van het project nalezen.
Eerste post "Begonnen bij Argument".
Tweede post "In het rijst".
Derde post "De dans, de rijst en de muziek".
Vierde post "Het geluid van rijst".
Vijfde post "Tweede oefenkleed"
Zesde post "Patronen maken"
Zevende post "Repetitie maandag 3 mei"
Achtste post "Premiere voor de ouders van Koen"
Negende post "Strooien & gooien met rijst"
Tiende post "Oefenen & doorlopen"
Elfde post "De rijstkorrels op de i zetten"
Twaalfde post "Laatste oefenkleed"
Dertiende post "En er was licht"
Veertiende post "Zondag is het zover"

"De dans in een rijsttapijt" wordt mede mogelijk gemaakt door BKKC.
-

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.